BMI berekenen bullshit meter index

Ik kan een hele post wijden aan de onzin van de BMI, maar een plaatje zegt duizend woorden toch?
Scheelt mij weer een kwartier werk 😉
Ik ben zo vrij geweest om op de site van het voedingscentrum, wat nog altijd vasthoudt aan het BMI, (wat aangeeft dat ze geen snars snappen van fysiologie en gezondheid) de info in te voeren van Dmitri Klokov. Speciaal voor mijn vrouwelijke lezers heb ik deze post extra leuk gemaakt omdat dames toch vaker zich focussen puur op gewicht bij afvallen, wat contraproductief is(!)

bmi berekenen onzinDe beste man is ca. 180 en weegt 105kg. Op de site van het voedingscentrum lees ik nu het volgende:

“Je BMI is 32,4
Je bent veel te zwaar voor je lengte
Probeer af te vallen en neem contact op met je huisarts. Hij of zij weet waar je terecht kan.”

 

Ok terug bij les! ….  …   ja? Zijn we er weer? Mooi:
Los van de spelfout (BMI & lengte is bezittelijk dus ‘jouw’ is van toepassing) is dit natuurlijk absurd.

BMI is blind. BMI meet geen water/vet/spier, dus het zegt niets over je gezondheid (De extremen daargelaten die je ook zonder BMI kunt zien) Ik verwacht dat er niemand is die bij het bekijken van deze foto van mening is dat deze man ongezond is en zou moeten afvallen. Om er nog een schepje bovenop te doen; we hebben het hier over een zeer succesvolle gewichtheffer.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden om aan te geven dat de BMI niet zaligmakend is en behalve bij extreem onder/overgewicht zelfs nietszeggend is. Wanneer jij gezond bent, lekker in je vel zit en genoeg spierweefsel hebt en niet teveel vet… laat je dan niet gek maken door een BMI cijfer. Sowieso is spierweefsel zwaarder dan vet, waardoor het HEEL goed mogelijk is dat de weegschaal meer aangeeft terwijl je er strakker uitziet. Onze cultuur is te gefixeerd op gewicht. Let meer op hoe je je voelt en op de spiegel/kledingmaten dan op een blind getal. Daar word je een stuk gelukkiger van!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
error: Auteursrechtelijk beschermd.