De gevaren van glucose-fructosestroop

glucose-fructosestroop-ongezondHet is 1957. Enkele jaren na de tweede wereldoorlog vieren allerlei vernieuwingen hun hoogtijdagen. De economie wordt weer opgebouwd en de markt biedt nieuwe mogelijkheden.

Zo ook in de voedingsindustrie. In dit jaar werd namelijk voor het eerst HFCS op de markt gebracht, wat staat voor high fructose corn syrup, oftewel glucose-fructosestroop.

Het zou echter nog tot 1984 duren voordat het massaal werd ingezet door bedrijven als Coca Cola en Pepsi. In die tijd werd deze zoetstof zelfs nog als gezond alternatief voor suiker bestempeld.
Hoe vind je die? Zo’n 30 jaar nadat roken nog door dokters werd gepromoot.

De piek voor het gebruik van glucose-fructosestroop in de USA was rond 1999.
Het jaar waarin de gemiddelde Amerikaan zo’n 17 kilo van deze zoetstof per persoon binnen kreeg.

Helaas is deze (als vele andere) trend ooit overgewaaid naar Europa en zijn ook wij glucose-fructosestroop gaan consumeren. Echter, is onze consumptie nooit zoveel geworden als de hoeveelheid in de USA.
Dat is maar goed ook gezien de mogelijke effecten die je hieronder kunt lezen.
Maar ik heb een ‘licht vermoeden’ dat we niet eens zoveel als de Amerikanen hoeven te gebruiken om deze effecten te merken.

Mogelijke bijwerkingen en gevaren van glucose-fructosestroop:

  • Leververvetting.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19282820

  • Belasting van lever en hersenen door zware metalen omdat het kwik bevat.
    Daarnaast is kwik op zichzelf ook een kankerverwekkende stof.

http://naturalsociety.com/study-finds-high-fructose-corn-syrup-contains-mercury/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21849529

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19064538

  • Het kan de proliferatie van kanker versterken, doordat kankercellen fructose als energiebron gebruiken.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21623683
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20647326

  • Gecombineerd met MSG heb je een nare combinatie waarin de stoffen samen leiden tot een een verslechterde vetstofwisseling, mitochondriale ademhaling en meer cholesterol- en insulineproblemen.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20111022

Naast aspartaam en E621 is glucose-fructosestroop een van de belangrijkste stoffen om te mijden in onze huidige samenleving.
Als je ook bedenkt dat maar liefst 1 op de 3 Nederlanders kanker krijgt, is het niet gek om eens na te gaan denken over jou fructose en glucose-fructosestroop consumptie.

Als infographic:
Glucose-fructosestroop_infographic

 

Vanzelfsprekend ga je niet dood wanneer je het een keer nuttigt of zo nu en dan (onbedoeld) binnenkrijgt. Ik raad mensen ook af om hier teveel mee bezig te zijn.
Wij mensen kunnen aardig wat hebben, voordat onze mechanismes falen.
Die paar keer is dus geen probleem.

Wanneer je je niet bewust bent van het gevaar, zie je geen reden om het te mijden.
Wanneer je niet weet waar het allemaal in zit kun je het ook dagelijks binnen krijgen.

Nu je in elk geval de gevaren beseft van veelvuldige glucose-fructosestroop consumptie kunnen we gaan kijken naar waar het allemaal in zit. En mocht jij aanvullingen hebben, vertel het me in een commentaar onderin, dan vul ik de lijst aan.

Glucose-fructosestroop kom je tegen in deze producten:

  • Frisdranken
  • Sauzen
  • Vlees en vleeswaar (met name in de supermarkt)
  • Veel kant-en-klaar maaltijden
  • Appelstroop
  • Verschillende soorten goedkope honing worden ermee vermengd
  • Koeken en gebak
  • Ijs
  • Andere zuivel zoals gezoete melk, yoghurt en toetjes
  • Snoep
  • Cruesli / muesli
  • Allerlei ‘gezonde’ repen voor tussendoor
  • Verschillende soorten beleg op brood van vleeswaar tot en met zoetigheid
  • Crackers en brood
  • Instant / poederkoffie

Glucose-fructosestroop mijden

Zoals je ziet zijn er aardig wat voedingsmiddelen vervuild met deze stof.
Ik zeg bewust voedingsmiddelen.
Voedingsmiddelen hebben we namelijk niet nodig.

Wanneer je puur gaat eten en dus meer voedingsmiddelen met voeding gaat vervangen,
elimineer je al heel veel problemen.

Op dat moment hoef je alleen nog maar te letten dat het bijvoorbeeld niet gebruikt is om een goed stuk vlees mee te verpesten.

Er zullen altijd instanties en mensen zijn die wel een onderzoek aanhalen wat hier tegen in gaat.
Zo zijn er altijd twee meningen te vinden over elk onderwerp. Het interessante is om te bedenken dat er een enorme industrie achter het maken van dit soort stoffen zit. Doordat het wereldwijd in zoveel producten wordt gebruikt is dit een miljardenindustrie.
Zij willen natuurlijk geen slechte reclame.
Zeker niet nu er steeds meer mensen zoals jij en ik zijn die hun troep meer en meer laten staan.

Glucose-fructosestroop en zijn vriendjes

Belangrijk is ook dat het niet alleen om glucose-fructosestroop gaat. Tegenwoordig komen we deze zoetstof tegen, niet in één product, maar in meerdere producten. En dan zijn er ook nog producten met MSG, met aspartaam en allerlei andere ellende.

Er is nooit getest wat het effect is van al deze stoffen tegelijk en op elkaar gestapeld.
Dag in, dag uit.

Dit betekent dus ook, dat men kan zeggen dat het ‘niet bewezen’ slecht voor je is.
Mijn wijsheid is, dat wanneer je de onderzoeken combineert met hoe mensen er op reageren, voorkomen beter is dan genezen.

Je kunt je volvreten met rommel en wachten tot ze erachter komen dat het toch niet zo gezond was, of eigen verantwoordelijkheid nemen en jezelf dit besparen.

Ooit ging het ook zo met lood, asbest en roken.
Waarom zou het met al die onbekende nieuwe stoffen in voeding niet hetzelfde kunnen zijn?

Voeding is slechts één facet van onze leefstijl. Er zijn nog veel meer manieren waarop we (onwetend) allerlei nare stoffen binnen krijgen. Die heb ik verzameld in mijn boek, waardoor dit een interessante handleiding wordt om jezelf zo puur en gezond mogelijk te houden.
Als trouwe nieuwsbrieflezer maak jij kans op een Gratis exemplaar wanneer het boek uitkomt.

Nu hoor ik graag van jou:

Hoe zit het bij jou?
Heb jij al eens in je keuken gekeken of jij nog veel producten met glucose-fructosestroop gebruikt?
Of ben jij allang op de hoogte van deze zoetstof en laat jij het lekker links liggen?

error: Auteursrechtelijk beschermd.