Glutenvrij dieet en diabetes? ONZIN!

Onlangs in media kwam de leugen voorbij dat het glutenvrije dieet
zorgt voor een grotere kans op diabetes.
Je reinste onzin natuurlijk en ik zal je uitleggen waarom.

Ten eerste, is het helaas typerend voor de media dat ze dingen
verdraaien en opblazen. Over nepnieuws verspreiden gesproken.

Vrijdag 10 maart is er op de website van RTL nieuws namelijk
met koeienletters te lezen:

Glutenvrij dieet zorgt voor grotere kans op diabetes

http://www.rtlnieuws.nl/gezondheid/glutenvrij-dieet-zorgt-voor-grotere-kans-op-diabetes

Ze gaan hierbij uit naar een onderzoek gedaan aan Harvard.
Wanneer ik bij de bron op link klik staat er ten eerste in de titel:

Low gluten diets may be associated with higher risk of type 2 diabetes

http://newsroom.heart.org/news/low-gluten-diets-may-be-associated-with-higher-risk-of-type-2-diabetes rel=”nofollow”

Dus er is nog geen bewijs dat het zo is.
Zo wordt er ook gezegd:

Study participants reported their gluten consumption and the study was observational, therefore findings warrant confirmation by other investigations. Also, most of the participants took part in the study before gluten-free diets became popular, so there is no data from gluten abstainers.

Onze media denken het echter al beter te weten en
zetten daarmee mensen direct op het verkeerde been.

Dat ten eerste.

Vervolgens:

Harvard, gluten en een korrel zout

Harvard… ja het klinkt prestigieus.
Maar goed.
Een leuk voorbeeld:

Onderzoek naar zout en bloeddruk.
In de afgelopen decennia zijn er verschillende onderzoeken
vanuit Harvard gekomen die aantonen dat:

  • zout de bloeddruk verhoogt
  • zout de bloeddruk niet verhoogt
  • zou heeft geen invloed op de bloeddruk

Dus… snap jij het nog?
Volgens mij snappen ze het zelf niet eens meer.

Maar goed, laten we dit onderzoek ook maar eens met
een grote korrel zout nemen.
Anders gaat mijn bloeddruk wel omhoog 😉

Gluten en diabetes?

Het grappige is dat er in de studie het volgende staat:
major dietary sources were pastas, cereals, pizza, muffins, pretzels, and bread.

Wat zijn dit?
A: Koolhydraatrijke voedselachtige producten
B: Precies wat mensen al tientallen jaren meer zijn gaan eten omdat ‘vet’ DE boosdoener was
C: Voedingsmiddelen die juist de bloedsuikerspiegel negatief beïnvloeden
D: Voedingsmiddelen vol fytinezuur die de opname van vitamines en mineralen kunnen remmen
E: Alles hierboven en nog meer.

Ik zal het makkelijk maken.
Als je E kiest zit je goed!

gluten-kans-diabetes

Voeding BOMvol koolhydraten die aanzet tot steeds meer eten. Iedereen die ook maar iets weet van diabetes is op de hoogte van het feit dat een continuë stroom van teveel koolhydraten ertoe kan leiden dat de pancreas op een gegeven moment de handdoek in de ring gooit.

 

Die kan niet meer genoeg insuline aanmaken, om de hoeveelheid suikers
die je in je bloedbaan ramt bij te benen. En dan heb je diabetes type 2.
En laten nu al die glutendingen koolhydraatbommen zijn.

Sterker nog, onderzoek uit 2016 zegt ook dat juist glutenvrije diëten
beter kunnen zijn voor diabetes type 2:
Thus, long-term GF diets may be beneficial for obese type 2 diabetes
patients and trials should be performed.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26991675

Dus ik draai het om.
JUIST glutenrijke dieten kunnen eerder aanzetten tot diabetes(!)

Sterker nog, laat ik nog eens wat dieper gaan en een stelling
er tegen aan gooien:

Glutenrijke dieten zetten aan tot
Diabetes Type 1.

Een auto-immuun variant waar je, in tegenstelling tot type 2,
waarschijnlijk nooit meer van af komt!

Zo is er ruimschoots wetenschappelijk onderzoek wat ons onder
meer het volgende verteld:

leaky gut behandeling“However, more recent studies have shown that altered intestinal permeability occurs in T1D prior to the onset of complications (43), which is not the case in type 2 diabetes. This has led to the suggestion that an increased intestinal permeability due to alteration in intestinal TJ is responsible for the onset of T1D”

 

 

Hier wordt gezegd dat schade aan het darmkanaal diabetes type1 kan triggeren.
En wat draagt bij aan schade van je darmkanaal?

“Among the several potential intestinal luminal stimuli that can trigger zonulin release, we identified small intestinal exposure to bacteria and gluten as the two more powerful triggers”

Dus, beste mensen…
laten we vooral RTL NEPnieuws kritisch bekijken.
Want dit is gewoonweg papegaaien van onderzoeken en de uitkomst
verdraaien en opblazen.

En als er ook maar een greintje journalistiek achter zat had er een
gezonder artikel op site van RTL ‘nieuws’ gestaan.
Maar goed… gelukkig heb je mij 😉 en mijn bloggende collega’s.

Gluten voedzamer dan geen gluten?!

Vervolgens kom ik deze stelling tegen:

Gluten-free foods often have less dietary fiber and other micronutrients,
making them less nutritious

Less micronutriënts?
Oftewel minder vezels, vitamines en mineralen…

Dus zoals aangegeven in het onderzoek…
de meest gegeten bronnen van gluten waren

een stuk PIZZA!
EEN MUFFIN…
EEN PRETZEL!!!!!

zouden meer vitamines en mineralen bevatten dan
bijvoorbeeld broccoli, een stuk vis of een banaan?

Wat zijn dit voor onderzoekers?

Zoals ik ook in De Leefstijlbijbel heb onderzocht,
berekend en uitgeschreven:

Een dag aan typerende Schijf van Vijf vol gluten dieet
of een dag echte voeding zoals ik mijn cliënten voorschrijf:

Het glutendieet zoals in de Schijf van Vijf wordt van de
kaart geveegd als het gaat
om voedzaamheid!

Zowel qua:

  • meer vitaminen
  • meer mineralen
  • meer gezonde vetten
  • minder zout
  • minder schadelijke stoffen
  • minder koolhydraten
  • meer vezels
  • meer eiwitten

Ik heb het idee dat wetenschappers door hun opleiding op de
verkeerde manier naar voeding en gezondheid kijken.
En daarbij:

Je kunt niet spreken van HET glutendieet en glutenvrije.

Wat is HET glutenvrije dieet?

Sommige mensen vervangen alle glutenproducten met glutenvrije producten.
Dat is inderdaad heel ongezond.
Die producten zitten vaak ook vol suikers, soja, allerlei E-nummers etc. om
maar te zorgen dat het ergens op lijkt.
Geen haar beter dan de glutenversie behalve dan dat er geen gluten meer
in zitten die je darmkanaal kunnen beschadigen naast andere negatieve
effecten.

Slimme mensen vervangen glutenproducten met echte voeding.
Zoals de voorbeelden die ik net noemde en zoals deze
Gratis Voedzame Recepten die ook de kans op diabetes verminderen.

gluten-diabetes-kansDus dat er gesproken wordt in absolute en tegengestelde diëten alsof
er maar 2 opties zijn, staat mij ook erg tegen.

Dit werkt polariserend en zet wederom mensen op het verkeerde been.
Ik blog niet vaker, maar dit soort onzin heeft tegengeluid nodig.

 

Wat zijn nou concreet de punten die uit de blog komen?

  • Het ‘nieuws’… neem het alsjeblieft niet serieus ALS je het al kijkt / leest.
  • Glutenvrije voeding is voedzamer dan glutenrijke voeding als je het goed doet
  • Glutenvervangende voeding is NIET gezond
  • Een dieet met verse & echte voeding veegt een glutenrijk dieet van tafel qua voedzaamheid
  • Gluten kunnen juist bijdragen aan diabetes type 1
  • Glutenrijke producten zijn vaak suikerrijk en daardoor een bijdrage aan diabetes type2

Ik hoop dat je er iets aan had.
En als je bang bent dat je vrienden, familie en collega’s dat nepnieuws van RTL
serieus nemen, deel dan alsjeblieft dit artikel.
RTL heeft al meer dan genoeg bereik. Het tegengeluid komt door mij en jou en
wat hulp door te delen.

Bedankt & tot de volgende keer!

PS: Wil je een mail met Gratis recepten die je kans op diabetes
verminderen
EN glutenvrij zijn?

Vraag ze hier gratis aan:
http://www.praktijkvanunen.nl/4-gratis-recepten/

 

 

error: Auteursrechtelijk beschermd.