Groenten en fruit steeds vaker zonder gif

Steeds meer groenten en fruit in de supermarkt zijn zonder landbouwgif. Dat blijkt uit de jaarlijkse gifmeter van Milieudefensie en foodwatch.

De metingen tonen aan dat veel telers groenten en fruit helemaal schoon in de winkel weten te krijgen. Groenten en fruit uit Nederland is relatief schoon. De producten in de supermarkt waar het vaakst gif op wordt aangetroffen komen van buiten Europa.

“Groenten en fruit zonder resten landbouwgif kan gewoon. We roepen de sector op om in te zetten op volledig residuvrij in de schappen. Er zijn teelten waarvoor dat nu al goed mogelijk blijkt te zijn”, aldus Klaas Breunissen van Milieudefensie.

Bloemkool
Van de groenten was bloemkool het schoonste product. Op 96 procent werd geen resten landbouwgif gevonden. De nummers 2 en 3, ui en courgette, bestaan voor zo’n 80 procent uit producten zonder resten gif. Sperzieboon en komkommer scoorden het slechtst.

Van het fruit waren kiwi en pruim de schoonste producten in de schappen. Beide scoorden ongeveer gelijk met 40 procent zonder gif en 60 procent met gif onder de wettelijke norm. Daarnaast waren ook peer, banaan, appel en druif zonder wetsovertredingen en gezondheidsrisico’s.

Het percentage gifvrij fruit is gemiddeld genomen wel een flink stuk lager dan bij groenten. De meest vervuilde fruitproducten waren mango, mandarijn en aardbei.

Schoonste groenten
Supermarkt Jumbo staat op de eerste plaats met het schoonste groenten en fruit in de schappen. Coop was de slechtst presterende super van de acht grote supermarktketens.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
error: Auteursrechtelijk beschermd.