Kunnen we zomaar zonder brood? Lees de gevaren!

brood-jodiumtekort23 mei 2015: De Volkskrant post een artikel waarin beweerd wordt dat het zomaar mijden van brood niet ongestraft kan gebeuren. Het mijden van brood zou leiden tot tekorten! Met name jodiumtekort, want brood is daar zo’n goede bron van.
Jaja, omdat het toegevoegd is. Niet van zichzelf…

Daarbij komt natuurlijk dat brood ook een goede bron is van:

 

  • Gliadines (brengen schade toe aan de darmen)
  • Fytinezuur (onttrekt voedingsstoffen aan je lichaam)
  • Acrylamide (kankerverwekkende stof)
  • AGE’s (versuikerde moleculen die met verschillende gezondheidsproblemen in verband worden gebracht)

Klinkt goed of niet? Brood, daar zit wat in ja. Ellende…

Brood, ideale bron voor jodium?

Kijk maar naar Japanners. Die eten geen brood en hebben allemaal schildklierproblemen
en kanker toch? (want jodium beschermt ook tegen kanker)

FOUT!
Japanners hebben hier niet massaal last van want zij eten de juiste bronnen van jodium.
Zeevoer! En nee, geen zeebanket. Bewaar dat maar voor de verjaardag van je schoonmoeder 😉

Natuurlijk Jodium Bronnen

  • Vis
  • Schaaldieren
  • Schelpdieren
  • Zeewier

Is dit beter dan brood?
Zeker. De eerder genoemde nare stoffen die wel in brood zitten, kom je niet tegen in deze goede jodiumbronnen.
Daarnaast hebben deze bronnen ook nog gezonde eiwitten en vetten als bouwstenen voor allerlei processen in jouw lichaam, waaronder het aanmaken van schildklierhormonen.

 

Brood heeft dit niet. Daar zitten meer koolhydraten in die vrij weinig bijdragen aan jouw gezondheid.
Zeker in het standaard schijf-van-vijf voedingspatroon wat al bomvol koolhydraten zit.

Enkele van bovenstaande jodiumbronnen worden ook helemaal niet beschreven op de site
van het voedingscentrum.

Iemand die stelt dat wij niet zonder brood kunnen, heeft nooit verder dan onze landsgrenzen gekeken of loopt ons bewust voor te liegen.

 

Vervolgens gebeurt weer het volgende, wat al vaker is voorgekomen bij de Volkskrant.
Iemand met geen verstand van voeding, maakt claims over voeding.
Oftewel, vraag aan de loodgieter hoe je jouw motorolie moet verversen…
waar is de logica beste journalist?

Ik snap dat bepaalde beroepen nog het idee geven, dat de beoefenaar ervan verstand heeft van gezondheid, maar in realiteit valt dit nogal tegen. Ik zou dan ook graag zien dat journalisten hier doorheen weten te prikken en geen bronnen in landelijke media gebruiken die praten over dingen die hun vakgebied niet zijn.
Het kan wel, want toegegeven, dit was weer een nuttig artikel in diezelfde krant: diabetes wegeten

Eerder al, had de Volkskrant een artikel gepubliceerd waarin een neuropsycholoog zijn gebrek aan kennis over voeding tentoonstelde, door te beweren dat vitamines geen effect hebben op hoe slim je bent.
Nu was het de beurt aan endocrinoloog Robin Peeters beweert dat van teveel brood nooit bewezen is dat het ziekmakend is. Ik nodig hem uit pubmed eens vaker te openen.

Aan de andere kant zegt hij dat te weinig brood wel kan leiden tot klachten bij de schildklier
en met name bij zwangere vrouwen. Ik ben benieuwd in hoeverre Peeters bekend is met de hierboven genoemde antinutriënten in brood en het effect hiervan.

Update omtrent brood en jodium

Zelfs in 2017, 2 jaar later probeert men het nog!
Een artikel van Margriet waarin hoogleraar schildklierziekten Robin Peeters van het Rotterdamse Eramus MC stelt dat het niet eten van brood gevaarlijk is.
Ik ga er dan maar even van uit dat deze hoogleraar AL het Wetenschappelijk onderzoek
omtrent granen en auto-immuunziekten (zoals Hashimoto) nooit gelezen heeft en zich
dus niet beseft, wat voor gevaarlijk advies hij hier als hoogleraar de media in blaast…

Jodium voor schildklier en hersenontwikkeling

Te meer omdat jodium in onze maatschappij makkelijk vervangen wordt door fluor (in tandpasta) of broom (in vlamvertragende middelen) die veel mensen dagelijks binnenkrijgen.

Wordt hier over gerept? Nee.
Je kunt jodium nemen wat je wilt, maar zolang je die andere stoffen ook dagelijks binnenkrijgt,
zal het weinig effect hebben.

Jodium heeft daarnaast niet alleen effect op de werking van je schildklier.
Ook bij verschillende soorten kanker is het een sterke stof die in combinatie met andere onderdelen van de puzzel de kans flink verkleint.

Uiteindelijk is het stuk een ongefundeerd, ongenuanceerd en stemmingsmakend artikel,
wat mensen onnodig bang maakt voor het mijden van brood.

Wil je graag no-nonsense informatie over leefstijl op een
bewezen gezonde manier die leidt tot meer energie, een
gezond gewicht en lekkerder in je vel zitten?

Vraag dan gratis 10 pagina’s op van mijn boek De Leefstijlbijbel.

En deel dit artikel als je dit tegengeluid waardeert:

error: Auteursrechtelijk beschermd.