Plastic uit de oceaan

Wat een geweldig nieuws en wat een geniaal persoon.
Plastic uit de oceaan, PCB’s en DDT uit onze voedselketen.
Zou vis eten straks weer compleet veilig kunnen worden?
Zou de onnodige sterfte van dieren afnemen?

Het gaat op deze manier in elk geval de goede kant op!
Minder plastic in ons voedsel en water scheelt in elk geval heel wat ziektebeelden zoals hormonale disbalans.

De Delftse luchtvaart- en ruimtevaarttechniekstudent Boyan Slat (19) heeft een concept ontwikkeld waarmee de 7.250.000 ton plastic afval in de wereldoceanen opgeruimd kan worden.

Boyan is inmiddels met een groep studenten, ingenieurs, oceanografen en experts uit de industrie een crowdfunding campagne gestart voor een onderzoek naar de haalbaarheid en levensvatbaarheid van dit project.

Het concept bestaat uit een verankerd netwerk van drijvende armen en verzamelplatforms die uitgezet kunnen worden over de hele wereld. In plaats van door de oceaan te bewegen maakt het systeem gebruik van de oppervlaktestromingen om het plastic via de drijvende armen, die werken als een enorme trechter, naar verzamelplatforms te laten drijven. In de verzamelstations wordt het plastic gescheiden van plankton, gefilterd en opgeslagen om vervolgens te worden gerecycled.

Boyan Slat startte op de Universiteit een project dat de grootte en de hoeveelheid van plastic deeltjes op de drijvende vuilnisbelten in de oceaan analyseerde. Zijn afstudeerscriptie won verschillende prijzen, waaronder Beste Technisch Ontwerp 2012 aan de TU Delft.

Boyan bleef zijn concept verder ontwikkelen en richtte vervolgens The Ocean Cleanup Foundation op, een non-profit organisatie die verantwoordelijk zal zijn voor de ontwikkeling van zijn voorgestelde technologieën. Zijn geniale oplossing zal door het opruimen van de oceanen een zegen zijn voor het milieu, jaarlijks honderdduizenden zeedieren kunnen redden, en milieuverontreinigende stoffen, waaronder PCB en DDT, die een gevaar vormen voor de voedselketen, drastisch kunnen verminderen.

Het opruimen van de oceanen zal minimaal 5 jaar duren, en het proces zal de mensen bewuster maken van de drijvende plastic vuilnisbelten. “Omdat het afval verspreid is over miljoenen vierkante kilometers is het immense probleem niet goed zichtbaar voor de mensen. Echter, door deze systemen te plaatsen zal de plastic soep zich ophopen langs de armen en worden de drijvende vuilnisbelten in de oceanen goed zichtbaar”, aldus Boyan Slat. Wel stelt hij als kanttekening dat een schoonmaakoperatie slechts het halve werk is, en het gepaard zal moeten gaan met ‘ingrijpende preventiemaatregelen op het gebied van plasticvervuiling om succesvol te zijn.”

Bron: http://www.happynews.nl/2013/03/27/19-jarige-nederlandse-student-ontwerpt-systeem-dat-7-250-000-ton-plastic-uit-de-oceanen-kan-opruimen/

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
error: Auteursrechtelijk beschermd.