Televisie op achtergrond schadelijk voor kinderen

Televisie op achtergrond schadelijk voor kinderen
Een televisie die slechts op de achtergrond aanstaat kan al schadelijk zijn voor kinderen, ook als ze niet echt een programma aan het kijken zijn

Dat toont een nieuwe studie, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics aan.

Volgens de onderzoekers worden kinderen vaker blootgesteld aan de televisie dan ouders vaak denken. Experts waarschuwen over de zorgwekkende hoeveelheid blootstelling. “Toen we de aantallen zagen waren we geschokt. De enorme hoeveelheid is zorgwekkend,” zegt onderzoeker Jessica Taylor Piotrowsk van de Universiteit van Amsterdam.

De studie, onder 1.500 huishoudens, wijst uit dat kinderen jonger dan 8 jaar bijna vier uur per dag worden blootgesteld aan de televisie op de achtergrond. Bij kinderen in de leeftijd van 8 maanden tot 2 jaar ligt dit aantal nog hoger: gemiddeld 6 uur per dag.

Geluiden
Volgens experts leiden de geluiden van de televisie kinderen af als ze aan het spelen zijn. “Kinderen kunnen hun vaardigheden onvoldoende ontwikkelen als de televisie hen steeds onderbreekt.”

Verschillende experimenten tonen aan dat kinderen die in ruimtes spelen waar de televisie op de achtergrond aanstaat, minder tijd doorbrengen met één spelletje dan wanneer de televisie uitstaat. Ze verschuiven sneller hun aandacht van de ene activiteit naar de andere.

Ook de experts die niet betrokken zijn bij het onderzoek zijn het erover eens dat de bevindingen alarmerend zijn.

Kinderarts Roya Samuels van het Cohen Children’s Medical Center zegt: “Hoe meer de televisie aanstaat, zelfs op de achtergrond, hoe groter het risico op een verhoogde afleidbaarheid bij kinderen. De vraag is echter of dit een factor is die bijdraagt aan de toename van ADHD-diagnoses.”

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0
error: Auteursrechtelijk beschermd.