Top Vijf voedingsmiddelen die jou verslaven

Verslavende voedingsmiddelen. Bestaan ze echt? Of ligt het aan onszelf?

Wist jij dat voedingsmiddelentechnologen apparaten gebruiken van 30.000 euro
die een kauwende mond simuleren? Alleen maar om te testen of de chips juist kraken.
Want mensen houden blijkbaar van vier pond druk per 2,5 vierkante centimeter.
Dat geeft het juiste geluid, gevoel en beleving.

Absurd? Jij mag het zeggen.

Hier volgen vijf van de meest gebruikte technieken om jou meer te laten eten
en de voedingsproducten des te verslavender te maken:

1 Frisdrank
frisdrank_verslavendOm te zorgen dat Dr.Pepper de juiste smaak kreeg zijn er 3904 proefmomenten gebruikt om tot de juiste versie te komen.
Cafeïne is een van de belangrijke ingrediënten die zorgt dat mensen graag frisdrank drinken. Hoe meer je het nuttigt des te afhankelijker maak je jouw brein van deze stimulant. Dit komt omdat het jouw lichaamseigen stimulant norepinephrine, minder goed doet werken.

Daarnaast zit er in sommige frisdranken BVO. Brominated vegetable oil.
Omdat dit ook wordt toegepast als vlamvertrager (tegen brand) wordt
dit steeds minder gebruikt.

2 Geconserveerd vlees (zoals vleesbeleg, vlees in blik, pakjes etc.)

unox-ongezond

 

De typische smaak die bijvoorbeeld bacon heeft komt door natriumnitriet. Het remt bacterievorming, verlengt de houdbaarheid en draagt bij aan een smaak die veel mensen fijn vinden.

Alleen is er ook een link met de vorming van kankerverwekkende stoffen wanneer tijdens verhitting deze stof met andere stoffen reageert.

 

 

 

3 Popcorn
gmo-popcornWel eens geprobeerd popcorn op te warmen of te kopen zonder dat iemand het merkt? Gaat moeilijk hè met die geur? Die geur wordt veroorzaakt door de chemische stoffen die popcorn een botersmaak geven, zoals diacetyl en pentanedione. Die komen vrij in de lucht bij verhitting. Blijkbaar zijn deze stoffen niet zo luchtig als ze lijken.

In de USA zijn er al rechtzaken aangespannen door medewerkers in popcornfabrieken, omdat zij longaandoeningen hebben ontwikkeld.

Het schijnt dat de stoffen die vrijkomen de kleine vaatjes in de longen schaden. Hierdoor ontstaat littekenweefsel en dit blokkeert vervolgens jouw vermogen tot ademhaling.

Niet bepaald fijn.
Daarnaast wordt er een laag gebruikt in de verpakking om te zorgen dat de popcorn
niet vast plakt. PFOA, wat ook in sommige anti-aanbakpannen zit.
Ook dit kan een schadelijke uitwerkingen hebben op jouw gezondheid.

Daarboven op komt nog het feit dat de meeste mais in de wereld genetisch gemanipuleerd is.
In hoeverre deze mais voor popcorn wordt gebruikt is onbekend, maar ik zou het er
niet op wagen.

4 Zoute geroosterde snacks (bepaalde noten, zoutjes etc)

zoutjes-ongezondNet als suiker kunnnen mensen ook echt een kick krijgen van zout. Zowel de smaak van zout als een innerlijke drang naar zout.

Het probleem is dat deze snacks zwaar verhit worden waardoor er acrylamide vrij komt. Dat gebeurt bij de Maillard reactie. Denk aan zwarte randjes van voeding bij teveel verhitting. Dit smaakt zalig voor de meeste mensen, maar het kan wel bijdragen aan de ontwikkeling van kanker. Iets minder smakelijk!

In 2005 heeft de staat Californië nog een rechtzaak aangespannen, omdat chipmakers consumenten niet genoeg op de gevaren van acrylamide wezen.

Een ander trucje is dat ze technieken gebruiken om te zorgen dat de producten
snel via je mond je buik in gaan. Ze maken voeding zo, dat het snel in je mond
smelt of vettig aanvoelt waardoor je het gemakkelijker weg kan eten.
Des te eerder zit de volgende hap in je mond en voel je je niet snel gevuld.

5 Alle fastfood
fastfood-verslavendZout, suiker en vet zijn drie stoffen die onze hersenen op hol kunnen jagen.
Dat is ook voornamelijk wat er in fastfood zit. Ook nog eens in een verbrande vorm, zodat het des te lekkerder smaakt en des te ongezonder is.

Als we kijken naar kipnuggets zien we dat de inhoud (ik noem het geen vlees) wordt bewerkt met verschillende chemicaliën waaronder dimethylpolysiloxane (wordt gebruikt in yogamatten), propylene glycol (anti vries) en gistextract wat gelijkenis heeft met het gevaarlijke E621.

 

Wellicht eet je nu gezonder.
Ik hoop het wel voor je,
Maar ik herken nog wel van vroeger, voor ik beter wist,
dat je met gemak veel te veel troep kon wegharken.
Ik kom nog steeds wel eens mensen tegen die bijvoorbeeld
fastfood eten of een zak chips en zich niet vol voelen.
Dat komt ook omdat het geen voeding is.
Het is troep verpakt in een lekker smaakje, geurtje, geluid en gezicht.

Probeer maar eens net zoveel gram rucola te eten als chips.
Ik denk dat je je daarna heel anders voelt.

autodrop-verslavendZoals autodrop al zegt, met zeer veel zelfkennis:
Het is zo lekker, het zou verboden moeten worden.

En daar ben ik het wel mee eens.
Wanneer bedrijven mensen systematisch aanzetten tot overeten op manieren waartegen we tot op zekere hoogte weerloos zijn, vind ik dat misdadig. Het is hetzelfde als een cokegebruiker stiekem steeds wat coke in zijn drinken geven.

Zo blijft ie wel hunkeren naar coke. Zo gaat het ook met voedingsproducten.

Er is maar één manier om hier aan te ontsnappen en dat is door al die
slechte dingen te verbannen tot jouw smaakbeleving weer puur is.
Als je het dan weer eens een keer eet weet je niet wat je proeft.

Chemisch, raar, overdreven, plastic/piepschuimerig.

Hoe is jouw situatie?
Herkenbaar?

Eet jij nog wel eens troep?
Of at jij het ooit veel?

Laat het me weten in een reactie hieronder

error: Auteursrechtelijk beschermd.